Battlefield

Battlefield, som är skapat av svenska spelutvecklaren DICE, har på senare år vuxit till att bli ett av de mest spelade spelen inom den historiska spelgenren.

Bakgrund

Battlefield är ett krigsspel som företrädesvis utspelar sig under 1900-talet, men även till viss del i framtiden.Sedan första versionen, Battlefield 1942 som utspelar sig under andra världskriget, släpptes år 2002, har spelet släppts i ytterligare ett antal versioner, bland annat Battlefield Vietnam, som följaktligen utspelar sig under Vietnamkriget, Battlefield 2, som utspelar sig i nutid, Battlefield 2142, som utspelar sig i framtiden, Battlefield 3 samt Battlefield 4, vilka utspelar sig i nutid respektive en snar framtid. Förutom huvudversioner finns också en rad tilläggsversioner till de flesta versioner.Battlefield är ett så kallat spel av ”first-person-shooter”-karaktär, vilket innebär att man hela tiden ser vad ens spelkaraktär ser. Att spela Battlefield i grupper, eller ”squads”, är något som är vanligt förekommande, framför allt i de senare versionerna.

En hel serie

Som vi nämnde så finns det idag en hel serie av spel med titeln Battlefield. Vi tänkte berätta om några av de kändaste här.

  • Battlefield 1942 – Battlefield 1942 är det första spelet i serien, även om spelet Codename Eagle sägs vara en föregångare. Spelet gavs ut den 10 november 2002 på den amerikanska marknaden och utspelar sig som titeln skvallrar om, år 1942 och de första åren i andra världskriget.Spelets fokus ligger i allmänhet på samarbete mellan spelarna . till skillnad från andra tidigare spel i genren. Spelet vann en rad fina utmärkelser, bland annat årets spel och bästa onlinespel.
  • Battlefield 2 – Hypen kring när Battlefield 2 skulle komma var enorm. Man introducerade till detta spel en helt ny spelmotor som skulle erbjuda en mer verklighetstrogen spelupplevelse. Till skillnad från de tidigare spelen så utspelar sig detta spel i nutida miljöer och med moderna vapen och fordon. Spelet har fått mycket höga betyg och har sålts i långt över 10 miljoner exemplar.
  • Battlefield 3 – Om vi så hoppar framåt i tiden istället, till Battlefield 3 vilket inte som det kanske låter, är det tredje spelet, utan det elfte totalt i serien. Spelet utvecklades av DICE och gavs ut under oktober 2011 till både PC och konsoler. Till detta spelet har man introducerat Frostbite 2, som gör att spelet får en mycket mer realistisk grafik och ökad möjlighet till “miljöförstörelse”. Med miljöförstörelse menas att du exempelvis, till skillnad från tidigare kan skjuta sönder träd och annat som tidigare varit oförstörbara ting. Spelet har fått mycket höga betyg av spelkritiker och vunnit ett flertal priser.