Klassiska dator- och TV-spel

supermarioDator- och TV-spelshistorien består utav många klassiska spel från 1980-talets Nintendo-spel till mer nutida klassiker som spelas på Playstation och Xbox. Här tittar vi närmare på några av de riktigt stora klassikerna.

Super Mario

När man talar om klassiska TV-spel är det förstås oundvikligt att nämna Super Mario. Spelet med den lille rörmokaren och dennes vänner har spelats av åtskilliga miljoner sedan det första spelet i serien, Super Mario Bros., släpptes i mitten på 1980-talet. Sedan dess har en rad andra spel släppts som till exempel Super Mario World, Super Mario 64 och Super Mario 64.

Grand Theft Auto

Att ett spel som i grunden handlar om att stjäla bilar kan vara så spännande är svårt att tro. Sedan första spelet släpptes år 1997 har det kommit ytterligare ett antal utgåvor. Den senaste, GTA V, som släpptes i september 2013 blev en stor succé, mycket tack vare den avancerade grafiken. Totalt har GTA-serien sålt i över 150 miljoner exemplar, vilket gör den till en av de mest framgångsrika spelserierna genom tiderna.

World of Warcraft

Rollspelet som utspelar sig i fantasyvärlden Azeroth är omåttligt populärt världen över och får ses som ett av vår tids riktigt stora klassiker. En av anledningarna till succén är troligtvis att World of Warcraft är svårt att tröttna eftersom möjligheterna med spelet är närmast oändliga.