Speldokumentärer

10956705-filmDokumentärer dyker upp i alla branscher och områden. Alla har nog sett minst en naturdokumentär på TV i sina dagar, men det är nog betydligt färre som sett en dokumentär som kretsar kring någon form av spel.Spelindustrin omsätter miljardbelopp varje år, och medan den fått betydligt större plats i världen idag läser man inte förhållandevis lika mycket om spelindustrin i vardaglig media. På grund av detta tänkte vi rekommendera ett par intressanta dokumentärer som berör spel i någon form.

Spela Modigt // Play Bravely

I denna dokumentär följer man e-sports laget Fnatic i deras deltagande i Counter Strike tävlingen på Dreamhack Winter 2013. Huvudfokusen för dokumentären är den svenske Fnatic medlemmen Jonatan “Devilwalk” Lundberg.Denna dokumentär är inte lika påkostad som andra kända dokumentärer, som ibland är nästan fullspäckade med special effekter och häftig grafik. Eftersom dokumentären centreras kring Devilwalk och hans lag är den helt klart partisk i sitt framställande, men detta är inte något man försöker gömma. I den får man se Fnatics egna interna kamp och problem och det som leder upp till den avgörande matchen mellan Fnatic och Ninjas in Pyjamas. Dokumentärer ger en intressant insikt i laget och hur de ser på spelet, turneringen och sig själva.Det är i slutändan en ganska kort men intressant insikt i spelvärlden och ett av de mest kända lagnamnen inom e-sport. 

 

Nosebleed

Pokervärlden har betydligt färre dokumentärer än den förtjänar, det finns en mängd intressanta karaktärer inom professionell poker som var och en lätt skulle kunna haft en dokumentär som handlar bara om dem. Det finns även en hel del att utforska vad gäller turneringar och online poker.Victor_SaumontVictor Saumont, en fransk filmmakare lade ned mycket tid under 2014 att dokumentera spelare som spelar i de högsta online chash games, framförallt följer han Alex “Alexonmoon” Luneau och Sebastien “Seb86″ Sabic i ett par månader som de lämnade London och reste till Las Vegas för World Series of Poker turneringarna.Det är en fascinerande inblick i två människors liv som de rutinmässigt spelar för stora summor pengar. Låter det intressant kan man titta på den här

State of Play

Alla som är bekant med e-sport är troligtvis medveten om att det inte finns något land som anammat och välkomnat det så mycket som Korea, och allting började med spelet Starcraft. I Korea kan Starcaft-spelare bli lika stora som rockstjärnor och det finns TV-kanaler som endast sänder matcher från tidigare Starcraft-turneringarI dokumentären State of Play får man följa tre stycken Starcraft-spelare, en som drömmer om att spela professionellt, en amatör och ett proffs. Man får följa de tre spelarna, deras hopp och drömmar, genom vinster och förluster.State of Play är en väldigt jordnära dokumentär som inte skyr från att visa de realistiska delarna av e-sportsvärlden som många andra dokumentärer inte väljer att ta med. Den har fått otroligt stor respons från både publik och kritiker och var en del av det officiella urvalet på CNEX Taipei International Documentary Film Festival och på Docville Leuvren i Belgien.